Upozorenje na nestabilne vremenske prilike

26/02/2023
Upozorenje na nestabilne vremenske prilike

Na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i  upozorenja Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, obavještavamo javnost da se  u nedjelju, očekuje dejstvo ciklonske aktivnosti sa centrom u oblasti Djenovskog zaliva, koje će na teritoriji Crne Gore usloviti intenzivne padavine.

Kao posljedica dejstva ciklona, kratkotrajno (u nedjelju) na području Crne Gore posebno u planinskom zaleđu Jadrana i regiona Orjena, u centralnim predjelima i prema sjeveru i sjeveroistoku Crne Gore očekuje se jaka kiša, a od sredine dana posebno na sjeverozapadu u planinama intenzivnije sniježne padavine, moguće i sniježne mećave. U južnom Jadranu i uz obalu moguće je formiranje olujno-grmljavinskih oblaka sa uslovima lokalne kratkotrajno olujne vremenske nepogode.

U nedjelju ujutru, odnosno tokom noći subota na nedjelju, i nedjelju popodne očekuju se jaki udari južnog vjetra, posebno uz obalu i u višim predjelima na sjeveru, kratkotrajni udari vjetra imaće olujni karakter.

Kao posljedica ove prognostičke značajne meteorološke situacije i kratkotrajno obilne količine vode, kao i otapanja od prethodnog snijega, lokalno su mogući bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama, na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni posebno gdje su vršeni ozbiljni gradjevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla.

Ova meteorološka situcija, potencijalno može da utiče na normalno funkcionisanje infrastrukturnih sistema.