Upozorenje na vremenske nepogode

09/03/2023
Upozorenje na vremenske nepogode

Na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i upozorenja Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, obavještavamo javnost da se za petak, 10.03.2023  godine, na području CG posebno u južnim i centralnim dijelovima očekuju se nestabilne vremenske prilike sa obilnijom kišom, lokalno očekuje se kiša jakog intenziteta i topljenje snijega u planinama.  

Potencijalno moguće je formiranje olujno-grmljavinskih oblaka, burni grmljavinski procesi, sa uslovima za lokalne kratkotrajne olujno-grmljavinske vremenske nepogode (TS-thunderstorm). 

Očekuje se jak na udare i vrlo jak južni vjetar, posebno vrlo jaki udari očekuju se u višim predjelima na sjeveru i duž obale.  

U južnom Jadranu, u petak,  očekuje se talasasto more i podizanje nivo mora uz obalu.

Kao posljedica ove prognostički  značajne meteorološke situacije i  kratkotrajno obilne količine vode,   lokalno  moguće su kratkotrajne bujične implikacije (flashflood efekti) u urbanim sredinama,  na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica, posebno na mjestima gdje je narušeno prirodno oticanje vode. 

Na potencijalno ranjivim mjestima, mogući su lokalni odroni i klizišta posebno na lokalitetima gdje su vršeni značajni gradjevinski zahvati gdje su narušeni prirodna povezanost tla i prirodna stabilnost terena.