Potpisani ugovori sa NVO iz Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci u okviru ReLOaD2 programa

11/07/2022
Potpisani ugovori sa NVO iz Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci u okviru ReLOaD2 programa

Ugovori u ukupnoj vrijednosti od 110.000 eura za projekte nevladinih organizacija iz klastera ‘Središnji region’ potpisani su u petak 08.jula, čime počinju njihove aktivnosti u okviru ReLOaD2 inicijative. Nakon javnog konkursa koji je bio otvoren od 16. marta do 15. aprila ove godine, komisija je odabrala dvanaest najboljih ideja, u skladu s ciljevima Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji s petnaest opština u Crnoj Gori. Iz klastera koji čine Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, opština Danilovgrad i opština u okviru Glavnog grada - Golubovci odabrani su sljedeći projekti.



































































 



Hor Luča



Muzika sa crnogorskog dvora



Istraživanjem i revitalizacijom muzičke građe nastale na crnogorskom dvoru krajem 19. vijeka, hor Luča čuva tradiciju Prijestonice ali i štiti kulturno nasljeđe cijele zemlje.



Organizacija slijepih za Podgoricu i



Danilovgrad



 



Pravo na informisanje za sve



Ovaj projekat unapređuje pravo na pristup informacijama osobama sa oštećenjem vida, na način što kreira 'Vodič kroz administraciju Glavnog grada na Brajevom pismu'.



 



Sigurna ženska kuća



 



Veza mora biti zdrava



Specifični ciljevi projekta su unaprijeđene lične sposobnosti mladih za ostvarivanje zdravih emotivnih odnosa, kao i jačanje vještina zaposlenih u pedagoškim službama Glavnog grada, kako bi radili na prevenciji nasilja.



 



 



Aktivna zona



Znanje i vještine za preduzetničke potencijale mladih



Opšti cilj projekta je povećanje nivoa zaposlenosti mladih na Cetinju, s posebnim akcentom na omogućavanje uslova za ekonomsku nezavisnost i stabilnost.



 



 



Psiho-vodič



Kulturna reaktivacija – Vranjinom kroz istoriju i kulturu



Promovisanje korišćenja prirodnih i stvorenih resursa, kao i povećanje turističkih i privrednih potencijala na prostoru Vranjine cilj je ovog projekta kroz uređenje novih šetačkih staza.



 



Mreža zaštićenih područja Dinarida - Parkovi Dinarida



 



Za očuvanu Goricu



Kroz kampanju o važnosti zaštite park-šume Gorica, kao i uvođenje građanskog nadzora, opšti cilj projekta je očuvanje brda budući da ovaj spomenik prirode predstavlja autentičnu biodiverzitetsku riznicu Glavnog grada.  



 



Ansambl ORO



Unapređenje kulturnog sadržaja kroz folklorne djelatnosti



Realizacijom ovog projekta teži se  unapređenju kulturno-umjetničkih sadržaja u Danilovgradu, na način što će se poboljšati stručni, organizacioni i tehnički kapaciteti folklornog društva.



 



 



Za napredak Zagarča



Podrška u sanaciji ilegalnog otpada u selu Zagarač i podizanje svijesti o važnosti zaštite životne sredine



Ovaj projekat sprovodi konkretne aktivnosti za smanjenje negativnih uticaja naglog razvoja turizma i edukuje o mjerama upravljanja biodiverzitetom uz definisanje funkcionalnih instrumenta za upravljanje otpadom u Zagaraču.



 



Sociološki centar Crne Gore - SOCEN



Saradnjom i vještinama za 21. vijek do zapošljavanja mladih u Podgorici



Kroz umrežavanje zainteresovanih strana te praktične radionice koje će omogućiti mladima da steknu vještine koje tržište traži, ovaj projekat doprinosi unapređenju biznis ambijenta u Glavnom gradu.



 



 



Mali prst



 



Kreativno druženje mladih sa Zabjela



 Kreativno druženje mladih sa Zabjela će biti kamen temeljac za formiranje Omladinskog kulturnog centra Zabjelo što će podstaći lokalnu zajednicu na društveno angažovanje  i volonterizam.



Posjetite Danilovgrad



Unapređenje turističke valorizacije parka prirode „Rijeka Zeta“



Nove manifestacije u Parku prirode Rijeka Zeta, kao i vodič za investitore stvoriće osnovu za turističku valorizaciju, a sljedstveno i pokrenuti ekonomski razvoj Danilovgrada.



Eco Team



Mladi i klimatske promjene



Cilj je podići svijest  javnosti o klimatskim promjenama, a pogotovu mladih kako bi  promijenili ponašanje i bili aktivni pokretači promjena u svojim lokalnim zajednicama.




 



Nakon svečanog potpisivanja ugovora u prostorijama UN Eko zgrade u Podgorici, ReLOaD2 projektni tim održao je radionicu s detaljnim uputstvima za implementaciju projekata.  U ime Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci prisustvovala je Dragana Maraš, a u ime UNDP-a Dženana Šćekić, Tamara Čirgić, Luka Kostić i Zerina Ćatović.



ReLOaD2, nastavak regionalnog projekta koji je već donio korist za više od 5000 građana širom Crne Gore, radi na omogućavanju bolje saradnje lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, uspostavljanju konkretnih partnerstava i primjeni projektno orijentisanog pristupa dodjeli sredstava NVO. ReLOaD2 takođe podstiče učešće mladih, podržava sprovođenje omladinskih inicijativa i nastoji da unaprijedi ekonomski položaj mladih na Zapadnom Balkanu.



Ostale klastere ReLOaD2 programa čine:



Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane,



Tara – opštine Pljevlja, Mojkovac i Kolašin,



Zajedno Nikšić i Plužine



Coastal Mates – opštine Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi