Саопштење за јавност Секретаријата за планирање простора, заштиту животне средине и саобраћај

09/08/2023
Саопштење за јавност Секретаријата за планирање простора, заштиту животне средине и саобраћај

Поштовани грађани Општине Зета,



Обавјештавамо су се на претходној сједници Скупштине општине Зета усвојиле одлуке из надлежности Секретаријата за уређење простора, заштиту животне средине и саобраћај и то:




  • Одлука о објектима од општег интереса

  • Одлука о комуналном реду

  • Одлука о сахрањивању, уређењу и одржавању гробља

  • Одлука о постављању, односно грађењу и уклањању помоћних објеката



Одлука о објектима од општег интереса, између осталог ствара законску могућност за грађење објеката од изузетног значаја, као што су инфраструктурни пројекти, соларне електане од 1 MW  до 5 MW и објекти од значаја за привредни у рурални развој.



Одлука о комуналном реду даје услове и мјере за одржавање комуналног реда, што се прије свега односи на комуналне објекте, уређење насеља, спречавање нарушавања комуналног реда буком, управљање јавном расвјетом и уклањање мањих монтажних објеката.



Одлука о сахрањивању, уређењу и одржавању гробља даје законску могућност, која је већ договорена и која се практиковала у прошлости, да одржавање свих гробља на нашој територији преузме Општина Зета.



Одлука о постављању, односно грађењу и уклањању помоћних објеката омогућава да наши грађани у складу са законом остваре своја, а да притом у посебном дијелу код ограда Општина Зета може обезбиједити и безбједност у саобраћају.



Напомињемо да је из надлежности овог секретаријата са сједнице повучена Одлука о комуналном опремању грађевинског земљишта, обзиром да још увијек није стигла сагласност Владе Црне Горе.