Саопштење за јавност Секретаријата за финансије и буџет

10/08/2023
Саопштење за јавност Секретаријата за финансије и буџет

Поштовани грађани,



 



Секретаријат за финансије и буџет је у својству представника предлагача припремио предлоге сљедећих одлука, које су усвојене на VIII сједници Скупштине Општине Зета:




  • Одлука о порезу на непокретности;

  • Одлука о локалним комуналним таксама;

  • Одлука о зарадама за локалне службенике и намјештенике у органима и службама Општине Зета;



 



Закључно са прошлом годином за територију садашње Општине Зета важила је Одлука о порезу на непокретности Главног Града Подгорица. У односу на Одлуку Главног града, нова Одлука Општине Зета у први план ставља интерес грађана Зете, и комбинацијом нижих корективних коефицијената и пореских стопа које су прописане, грађани ће имати значајно нижа пореска задужења по овом основу. На тренутном сајту Општине Зета, грађани могу наћи детаљне примјере обрачуна пореза на непокретности, са упоредним приказом „старог обрачуна“, како би се увјерили у ниже пореске обавезе, прије него што добију пореска рјешења за текућу годину. Припремне активности за генерисање рјешења иду планираном динамиком, па током септембра можемо очекивати да ће се кренути са генерисањем, и доставом рјешења пореским обвезницима.



 



Како се и Одлука о локалним комуналним таксама доноси први пут за Општину Зета, а њена претеча је такође Одлука о локалним комуналним таксама Главног града Подгорица, у наставку су издвојене значајније промјене које доноси нова Одлука:




  • Уведене су нове таксе које нијесу биле прописане у Одлуци Главног града, и то: такса за постављање киоска или другог сличног објекта – 5,00 €/m2, такса за постављање штандова, продајних пултова и информационих пултова – 10,00 €/m2, и такса за постављање банкомата – 15,00 €/m2.

  • Такође је уведена и такса која се осноси на коришћење површине у пословне сврхе, по основу превоза робе и путника, за авионе преко 16 тона, по лету, у износу од 15,00 €. Наведена такса је прописана сходно величини и промету аеродрома у Зети, као и близине насељеним мјестима, како самог аеродрома, тако и сваког појединачног авиона приликом полијетања и слијетања. Важно је напоменути да је за Одлуку о локалним комуналним таксама Општине Зета, добијена сагласност Владе 27.07.2023. године.



Одлука о зарадама за локалне службенике и намјештенике у органима и службама Општине Зета замјењује досадашње двије одлуке: Одлуку о зарадама локалних функционера и Одлуку о зарадама локалних службеника и намјештеника у Општини у оквиру Главног града – Голубовци. Наиме, новом Одлуком се врши усклађивање коефицијената за зараде су складу са Законом о зарадама запослених у јавном сектору, као и са Гранским колективним уговором за област управе и правосуђа. Промјена коју доноси нова Одлука јесте у дијелу додатака на зараду – досадашњим одлукама додаци на зараду су били дефинисани у распону од 10% до 30%, док су новом одлуком додаци на зараду дефинисани на значајно нижем нивоу, у распону од 5% до 10%.



 



Такође, Секретаријат за финансије и буџет припремио је и Полугодишњи извјештај (01.01-30.06), који је такође усвојен на поменутој сједници. Поред самог прегледа примитака и издатака, извјештај садржи неколико битних закључака, од којих издвајамо најаву ребаланса Буџета за 2023. годину, као и податак да Општина Зета тренутно располаже са довољним финансијским средствима за финансирање планираних активности у 2023. години, иако још увијек није почела наплата сопствених и уступљених прихода.