Саопштење за јавност

11/08/2023
Саопштење за јавност

На посљедњој сједници Скупштине Општине Зета усвојена је и Одлука о измјенама Одлуке о образовању Организационог одбора за стварање услова за почетак рада новоосноване Општине Зета. Конкретно, промијењени су чланови наведеног Одбора, и три члана испред Општине Зета сада су: Михаило Асановић, предсједник општине, Милан Становић, в.д. секретара Секретаријата за уређење простора, заштиту животне средине и саобраћај, и мр Бојан Поповић, в.д. секретара Секретаријата за финансије и буџет.

Нови чланови Одбора који представљају Главни град још увијек нису именовани, и то представља једини предуслов за почетак рада овог Одбора.



Поред тога, Се­кре­та­ри­јат за ра­звој пре­ду­зет­ни­штва и по­љо­при­вре­де при­пре­мио је пре­дло­ге сљеде­ћих усво­је­них одлу­ка:




  • Пре­длог Одлу­ке о Бо­ра­ви­шној так­си,

  • Пре­длог Одлу­ке о ви­си­ни, на­чи­ну об­ра­чу­на­ва­ња и пла­ћа­ња члан­ског до­при­но­са Ту­ри­стич­кој ор­га­ни­за­ци­ји Оп­шти­не Зе­та



Ства­ра­њем но­ве ло­кал­не са­мо­у­пра­ве-Оп­шти­на Зе­та ство­ри­ли су се усло­ви за фор­ми­ра­ње ло­кал­не ту­ри­стич­ке ор­га­ни­за­ци­је, а са­мим тим и за обез­бје­ђи­ва­ње сред­ста­ва за ње­но функ­ци­о­ни­са­ње. Упра­во се Одлу­ком о бо­ра­ви­шној так­си и Одлу­ком о члан­ском до­при­но­су обез­бје­ђу­ју сред­ства за ње­но функ­ци­о­ни­са­ње. Износ бо­ра­ви­шне так­се је остао ис­ти као на ни­воу Глав­ног гра­да Под­го­ри­це, у из­но­су од 0,90 еу­ра. При­ход од бо­ра­ви­шне так­се је у из­но­су од 80% при­ход ло­кал­не ту­ри­стич­ке ор­га­ни­за­ци­је, а 20% при­ход На­ци­о­нал­не Ту­ри­стич­ке ор­га­ни­за­ци­је, а пла­ћа­ју га сва ли­ца ко­ја из­ван свог мје­ста пре­би­ва­ли­шта ко­ри­сте услу­ге смје­шта­ја у смје­штај­ном објек­ту у ко­јем се оба­вља ту­ри­стич­ка или уго­сти­тељ­ска дје­лат­ност.

Одлу­ком о  члан­ском до­при­но­су утвр­ђу­је се ви­си­на, на­чин об­ра­чу­на­ва­ња  пла­ћа­ња члан­ског до­при­но­са ту­ри­стич­кој ор­га­ни­за­ци­ји Оп­шти­не Зе­та. Об­ве­зни­ци с сва прав­на ,фи­зич­ка ли­ца и пре­ду­зет­ни­ци ко­ји на те­ри­то­ри­ји Оп­шти­не Зе­та има­ју сво­је сје­ди­ште или ор­га­ни­за­ци­о­ну је­ди­ни­цу ко­ја оба­вља тур­стич­ку, уго­сти­тељ­ску или са ту­ри­змом по­ве­за­ну дје­лат­ност. Ви­си­на члан­ског до­при­но­са се одре­ђу­је у из­но­су од 50 до 7.020 еу­ра у за­ви­сно­сти од гру­пе дје­лат­но­сти ко­јој се при­па­да, ка­те­горије ту­ри­стич­ког мје­ста и из­но­са по­слов­них при­хо­да, ума­ње­них за из­нос по­слов­них рас­хо­да.



Као јед­на од та­ча­ка  днев­ног ре­да на сјед­ни­ци је би­ла и Пре­длог Про­гра­ма под­сти­цај­них мје­ра по­др­шке ру­рал­ном ра­зво­ју Оп­шти­не Зе­та за 2023. годину. Про­грам под­сти­цај­них мје­ра је до­био са­гла­сност на­дле­жног Ми­ни­стар­ства 27. апри­ла, и са­др­жи 10 мје­ра чи­ја укуп­на ври­јед­ност из­но­си 147.500 еу­ра.



 



Се­кре­та­ри­јат за ло­кал­ну са­мо­у­пра­ву и дру­штве­не дје­лат­но­сти је уче­ство­вао у при­пре­ми: Одлуке о из­мје­на­ма Одлу­ке о усло­ви­ма, на­чи­ну и по­ступ­ку за до­дје­лу сти­пен­ди­ја и на­гра­да за уче­ни­ке и сту­денте, која је донесена у циљу терминолошког усклађивања назива Општине, односно органа локалне управе, а све како би се створили услови за коришћење средстава која су буџетом намијењена за стипендије за студенте и награде за ученике. Такође, усвојена је и Одлу­ка о да­ва­њу са­гла­сно­сти на Одлу­ку о из­мје­на­ма Ста­ту­та Јав­не уста­но­ве Кул­тур­но ин­фор­ма­тив­ни цен­тар „Зета“, јер је законски регулисано да оснивач Јавне установе даје сагласност на Статут те установе.