Саопштење за јавност

06/10/2023
Саопштење за јавност

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ



 



Због различитих информација које су пласиране у јавности, што кроз медије, што кроз директну комуникацију појединаца, осјетили смо потребу за информисањем јавности о чињеницама поводом дома у Љајковићима.



Првенствено морамо напоменути да су сви домови у општинском власништву, и да се по захтјевима уступају свим мјештанима, као и спортским и културним друштвима, бесплатно. Истичемо да ће и у наредном периоду дом у Љајковићима и даље бити доступан свим грађанима, кроз постојање канцеларија које могу користити грађани, за окупљања, зборове и друге активности. Увидом у електронску базу катастра може се потврдити да је Главни град Подгорица субјект располагања домом у Љајковићима. Чињенице су да је дом дио неспорне територије Општине Зета, и кроз дјеловање Организационог одбора који се бави питањем разграничења и расподјеле имовине, наведено ће се и потврдити у наредном периоду.



Већ неколико мјесеци су свим клубовима који користе домове у Зети истекли уговори за коришћење истих, тако да је са свима започет процес "продужења сарадње". Када је у питању КК "Братство", обавили смо неколико разговора са представницима клуба, како бисмо их обавијестили о плановима општине када је у питању дом у Љајковићима, уз заједничко сагледавање алтернатива за просторије које би клуб користио у будућем периоду. С тим у вези, КК "Братство" је понуђено да користи неколико других домова: дом у Махали (који се налази у сусједном насељу), дом у Бериславцима, дом у Мојановићима и дом на Томића Ублу. Дом у Махали је у сличном стању као и дом у Љајковићима, и већ га користе други карате и бокс клубови за тренирање, тако да КК „Братство“ није доведен у подређен, већ у повлашћен положај, јер има могућност да буде једини клуб који је добио на располагање два дома, и то по њиховом избору.



Последњи састанак је обављен јуче (05.10), и иако је јуче уједно био рок за договор, чекаћемо још данас коначну одлуку КК "Братства" о локацији за наставак тренажног процеса, како бисмо утврдили коначне распореде термина за коришћење домова свих клубова. Важна информација је и то да је ново руководство општине итетако изашло у сусрет свим клубовима, и опредијелило значајна финансијска средства за помоћ, па су и представници КК "Братство" потврдили да су били задовољнији него што је то био случај годинама уназад.



Планови општине са домом у Љајковићима се базирају на искоришћавање просторија дома за потребе локалног комуналног предузећа и других јавних служби. Дом у Љајковићима је тренутно једини дом који одговара простором, како самог објекта, тако и дворишног дијела, а уједно је и један од ријетких домова који користи само један клуб. Морамо да напоменемо да је у питању привремено рјешење (привремено рјешење до изградње новог објекта зграде општине), јер знате и сами како је текао процес осамостаљења Зете, и да није остављен период за адаптацију и припрему комплетне администрације. Организациона структура у општини из дана у дан се озбиљно шири, трошкови закупа просторија расту и није остало још много опција за закуп, тако да смо у једну руку били и ограничени са избором за локације нових јединица управе. Управо из тог разлога, као и због заштите интереса свих грађана Зете, руководство општине је планирало да просторије дома у Љајковићима повјери локалном комуналном предузећу, као и појединим државним институцијама, које ће у наредном периоду отворити подручје јединице у Зети. Неће се вршити никаква пренамјена дома, већ ће се само привремено користити као простор за Комунално предузеће и остале службе.



Пошто је у јавности било разних информација, углавном нетачних, свима мора јасно да буде да је на првом мјесту интерес грађана Зете, што се у овом случају огледа у обезбјеђивању простора за функционисање општинског предузећа и служби, као и државних органа, како би се живот грађана Зете олакшао и унаприједио. Комунално предузеће ће обављати сет дјелатности које су у служби грађана, и сви треба да дамо свој допринос у олакшавању функционисања овог предузећа. Уз Комунално предузеће, своје мјесто би у новом простору нашла и Служба комуналне полиције и инспекције. Такође, нове подручне јединице државних органа (првенствено Управе за катастар и државну имовину и Управе прихода и царина), омогућиће грађанима Зете државне сервисе у оквиру граница локалне самоуправе, чиме ће се значајно олакшати свакодневне обавезе које грађани имају.



Ново руководство Зете је одлучно да заштити интерес грађана Зете, а самим тим и општинску имовину, која је у досадашњем периоду била подређена интересима појединаца, који су домове сматрали својим власништвом и одређивали ко може и кад да их користи, затим изнајмљивали исте себи блиским особама који су даље грађанима наплаћивали коришћење простора за разне активности.



Надамо се да ће сви грађани схватити озбиљност одлука које се доносе, и колективно допринијети у стварању амбијента, који ће за кратко вријеме омогућити развој Зете у правом смјеру!



 



Руководство Општине Зета