SVEČANA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE ZETA

09/02/2024
SVEČANA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE ZETA

Povodom Dana opštine, predsjednik Opštine, gospodin Mihailo Asanović, na početku svog obraćanja pozdravio je prisutne i čestitao praznik, a ostatak govora prenosimo u cjelosti:





„U kratkim crtama ću vam saopštiti šta je to sto smo sa pozicije vlasti uspjeli da završimo u prethodnom periodu iako je bilo jako teško i izazovno, zbog stanja koje smo zatekli nakon smjene prethodne vlasti. 



 



Završili smo mnoge započete projekte, rekonstrukciju kompletne putne infrastrukture, izgradili nove asfaltne kilometre, a ove godine ćemo nastaviti i sa preostalim dijelom. U toku je izgradnja kolektora za Vranjinu, radićemo adaptaciju parkinga u centru Golubovaca, otvorićemo kapelu takođe u Golubovcima , radićemo projekat kapele u Gornjoj Zeti, započećemo izgradnju pijace domaćih proizvoda vrijedne preko 2 miliona eura, izgradićemo kružni tok na tromeđi raskrsnice za Ljajkoviće Srpsku i Donju Cijevnu, radićemo adaptaciju sportskih igrališta na više lokacija , rekonstrukciju Doma u Matagužima , zatim projekat sređivanja parka u Goričanima , projekat glavne Gradske ulice, dijela sportskog kompleksa u Balabanima. 



 



Što se tiče budžeta, iako su nam predviđali 1,8 miliona, mogu vam reći da je već sada planiran na 5,4 miliona eura što znači da smo godinama unazad opravdano tražili samostalnu opštinu, ali sa jasno definisanim granicama i bez opstrukcija.



 



Znate da smo dužni da, kao samostalna opština, obezbijedimo funkcionisanje i Turističke organizacije, Komunalnog preduzeća i Komunalne policija ali iako postoji jasan plan i želja da to uradimo u što kraćem roku, neočekivani odnos Glavnog grada  prema Zeti, to u najvećoj mjeri otežava, bez obzira što je i kod njih došlo do smjene vlasti DPS-a. Nismo očekivali da ćemo imati ovakav odnos od strane nove vlasti u Podgorici koja nastavlja da onemogućava razgraničenje u mjerama koje bi omogućile dalji prosperitet opštine, iako ni to eventualno razgraničenje ne bi bilo u granicama stare Zete. 



 



Želim da poručim da ću interese Zete i naših žitelja štititi pa makar bili prinuđeni da se branimo vaninstitucionalno iako polažemo nade u razumijevanje od strane nove Vlade koja se mora uključiti u rješavanje ovog problema kako građani Podgorice i Zete ne bi bili žrtve političkih interesa a bogami,čini mi se, i interesa određenih vlasnika trgovačkih lanaca koji su se umnogome umiješali u proces razgraničenja između dvije opštine. 



 



Sa ovoga mjesta želim da vam se zahvalim na povjerenju ali i strpljenu, prije svega, jer će ovaj početak našeg mandata sigurno obilježiti brojni izazovi sa kojima ćemo se morati hrabro susresti i boriti se da zaštitimo interese svakog naselja u Zeti. 



Živjeli, i neka nam je sa srećom!“