FINANSIRANJE PROJEKATA NVO IZ BUDŽETA RELOAD2 PROJEKTA U 2022. GODINI; POZIV NEVLADINOM SEKTORU ZA DOSTAVLJANJE KOMENTARA NA NACRT SEKTORSKE ANALIZE

16/02/2022
FINANSIRANJE PROJEKATA NVO IZ BUDŽETA RELOAD2 PROJEKTA U 2022. GODINI; POZIV NEVLADINOM SEKTORU ZA DOSTAVLJANJE KOMENTARA NA NACRT SEKTORSKE ANALIZE

Klaster lokalnih samouprava pod nazivom „Središnji region“, koji čine Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština Danilovgrad i Opština u okviru Glavnog grada Golubovci, je nakon sprovedene radionice sa nevladinim organizacijama definisao nacrt Sektorske analize za utvrđivanje prijedloga prioritetnih oblasti za finansiranje projekata nevladinih organizacija iz budžeta ReLOaD2 projekta u 2022. godini. 



Pozivamo sve nevladine organizacije sa teritorije ovih lokalnih samouprava da se uključe u konsultativni proces i dostave komentare i sugestije na prijedlog prioritetnih oblasti i potprioriteta iz Sektorske analize putem email adrese ivan.djurkovic@podgorica.me najkasnije do poneđeljka, 21. februara.



Radionica je organizovana u cilju planiranja prioriteta Konkursa ReLOaD2 koji će biti objavljen u okviru Klastera za nevladine organizacije sa područja lokalnih samouprava Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština u okviru Glavnog grada – Golubovci i Opština Danilovgrad.



Sektorska analiza je pripremljena na radionici sa predstavnicima lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, na osnovu važećih strateških i planskih dokumenata lokalnih samouprava Podgorica, Cetinje, Danilovgrad i Golubovci, u oblastima od javnog interesa za lokalne zajednice, uz aktivno učešće zainteresovanih nevladinih organizacija i predstavlja osnov za utvrđivanje prioritetnih oblasti za finansiranje projekata nevladinih organizacija iz budžeta ReLOaD2 programa u 2022. godini. 



Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) zvanično je počeo sa realizacijom 1. januara 2021. godine, kao nastavak prethodne faze ReLOaD programa koja je uspješno završena u decembru 2020. godine. Program će biti realizovan u šest zemalja i teritorija Zapadnog Balkana tokom naredne četiri godine. ReLOaD2 finansira Evropska unija iz sredstava Multi-Country Civil Society Facility, uz kofinansiranje UNDP-a i lokalnih samouprava koje će biti obuhvaćene programom.



Osnovna namjera programa je da se održi transparentan, razvojno orijentisan i projektni pristup finansiranju NVO iz budžeta JLS koji doprinosi ostvarivanju lokalnih prioriteta u skladu sa strategijama razvoja.



Za učešće u ReLOaD2 programu odabrani su sljedeći klasteri lokalnih samouprava: Tara – opštine Mojkovac, Kolašin i Pljevlja; Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat; Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane; Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine i Središnji region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština u okviru Glavnog grada Podgorica – Golubovci i Opština Danilovgrad.



Nacrt Sektorske analize za utvrđivanje prijedloga prioritetnih oblasti za finansiranje projekata nevladinih organizacija iz budžeta ReLOaD2 projekta u 2022. godini dostupan je na linku:





Sektorska analiza -  klaster Središnji region



IPA TIM